Haaa..kat bawah ni makanan yang memang saya suka r especially tart & kek. Kalau korg suke boleh r try wat yee..^__^
1.
BLUEBERRY CHEESE TART
Bahan-bahan ( 12 biji )
PASTRI
(resepi dari chef anuar)
·
160g butter
·
80g gula castor
·
1 sudu teh esen vanila
·
Sedikit garam
·
1 biji telur
·
250g tepung gandum
BAHAN
ISIAN CHEESE
·
250gm cream cheese (Philadelphia)
·
3/4 cawan gula icing
·
1 biji telur
·
1/2 cawan whipping cream
·
1 sudu teh esen vanila
·
Blueberry filling secukupnya
Cara-cara
Untuk Doh
Pastri : Pukul butter bersama gula, esen vanilla dan garam sehingga lembut
(sekejap sahaja dan jangan sampai kembang nanti berminyak)
Masukkan
telur dan kacau sehingga sebati
Masukkan
tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, masukkan tepung
sedikit demi sedikit. Doh sepatutnya lembut.
Doh disimpan
dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan.
Tekan doh
pada acuan tart.
Bakar 170°c selama 15 minit. Kemudian sejukkan
sementara untuk sediakan isian cheese.
Untuk bahan
isian cheese : Pukul cheese dan gula hingga sebati
Masukkan
esen vanilla dan telur dan whipping cream.
Teruskan
memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
Tuangkan
adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry
filling di tengah-tengahnya
Masukkan
kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 170°c
Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak
dalam paper cup
2.
TART TELUR
Resepi Asal
: zlinda mz@myresepi.com
Rujukan
: Mas Duniaku
Bahan
Bahan untuk crush :
2 cawan
tepung gandum
1/4 cawan
gula halus
1/2 sudu
teh baking powder
1/4 sudu
teh garam
1/2 cawan
butter (bahagikan kepada 8 bahagian kecil-kecil)
2 biji
telur
Cara membuat crush :
Masukkan
tepung, gula, baking powder dan garam ke dalam doh mixer @ food processor atau
pun guna tangan pun boleh. Sebatikan.
Masukkan
butter. Sebatikan lagi.
Masukkan
telur sebiji demi sebiji. Uli hingga menjadi bentuk doh.
Bahan untuk filling :
1 cawan
susu cair
4 biji
telur
1 cawan
gula halus
1 cawan air
1 tbs
tepung kastard
1/2 sudu
teh esen vanila
Cara membuat filling :
Pukul gula
dan telur.
Masukkan
semua bahan filling yang belum dimasukkan lagi dan kacau sebati.
Tapis
bancuhan filling tadi.
Tekan doh ke
dalam acuan tart @ pie dan tuang
bahan-bahan filling tadi ke dalam acuan tart @ pie yang telah diletakkan
doh tadi.
Bakar dalam
oven.
Bakar pada
suhu 190°c selama 30 minit dengan api atas bawah.
3.
CROQUETTE
Bahan
3-4 biji
kentang
seledri
atau daun bawang yang dipotong halus
1/2 biji
bawang Bombay yang dipotong halus
150 gram
ayam atau daging cincang
serbuk roti
cheese
2 biji
telur yang dipukul
garam
lada sulah
minyak
untuk menggoreng
Cara
Rebuskan
kentang yang sudah dibuang kulit hingga lembut/empuk
Lenyekkan
isi kentang yang lembut tadi di dalam mangkuk.
Panaskan
minyak. Setelah minyak panas,tumiskan bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan
ayam cincang dan kacaukan sehingga masak.Setelah itu, masukkan pula daun bawang
atau seledri, garam dan lada sulah secukup rasa
Masukkan
bahan yang sudah digoreng kedalam mangkuk berisi isi kentang . Tambahkan cheese
mengikut citarasa . Kemudian kacau hingga rata.
Buat adunan
tadi berbentuk bulatan atau bujur
Gaulkan
dengan tepung, kemudian dengan telur yang telah dipukul dan akhir sekali dengan
serbuk roti.
Akhir
sekali,gorengkan dengan minyak yang panas.
Sedap
dihidangkan dengan sos
4.
KEK MOIST COKLAT
Bahan
• 2 cawan
tepung gandum } diayak
• 2 sudu kecil baking powder
• 2 cawan gula halus
• 4 biji telur gred A
• 250 gm butter
• 2 sudu kecil esen vanila
Bancuhan koko (Pes Coklat)
• 2 sudu kecil baking powder
• 2 cawan gula halus
• 4 biji telur gred A
• 250 gm butter
• 2 sudu kecil esen vanila
Bancuhan koko (Pes Coklat)
• 1 cawan serbuk koko
• 1/2 cawan gula halus
• 1 cawan air panas
• 1/2 cawan susu cair
• 1/2 sudu teh nescafe dan sedikit coffee emulco
Cara
1. Untuk bancuhan koko, masukkan serbuk koko, gula halus dan air panas dalam periuk. Jerang atas api perlahan, kacau rata sebentar hingga berkilat. Tutup api dan biarkan sejuk dalam suhu bilik sekejap. Tuangkan susu cair, kacau dan ketepikan.
2. Sementara itu, pukul rata gula dan butter hingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.
4. Masukkan esen vanila dan gaul rata.
5. Masukkan tepung yang diayak tadi berselang seli dengan bancuhan koko tadi. Gaul rata dengan spatula.
6. Masukkan dalam loyang dan bakar selama 1 jam pada suhu 180°C.
Untuk topping
Bahan
• 1tin susu pekat(boleh kurangkan)
• 1 sudu teh esen vanila
• 1/2 cawan minyak jagung
• 1/3 cawan serbuk koko
• secubit garam
Cara
1. Campurkan susu,serbuk koko dan minyak. Masak atas api perlahan saja hingga pekat,kacau selalu dengan whisker.
2. Masukkan garam dan esen,kacau. Bila telah pekat dan berkilat (dalam 10 minit),tutup api dan biarkan sejuk. Sapukan atas kek.
3.Taburkan sedikit coklat rice. Dah siap Moist Coklat Kek. :-)
5. KEK KARAMEL
Bahan
(A) – untuk buat gula hangus
2 sudu besar gula
(B) - Bahagian atas
(B) - Bahagian atas
1/2 tin susu cair(boleh tambah kalau nak karamel tebal)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur
(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 biji kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak masak
(D) - Merinque
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar
Cara
1.Kacau semua bahan (B) perlahan-lahan.
2.Masukkan bahan (B)ke dalam loyang gula hangus tadi.
3.Pukul bahan (C)
4.Pukul sampai bahan (D) sampai jadi kembang.
5.Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul hingga sebati.
6.Bahagikan kepada beberapa bahagian.Letakkan pewarna ikut citarasa.
7.Masukkan kedalam loyang.
8.Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180C
9.Bila masak angkat dan biarkan 10 minit. Kemudian terbalikkannya.
10.Dah siap. Masukkan ke dalam peti sejuk. Kek Karamel sedap dimakan sejuk.
nk kek m0ist c0klat n karamel...take n0te ye,..hu3
ReplyDelete